• April 23, 2024

Kaasmaken

 

 

 

Veel winkels zijn gespecialiseerd in kaas. Ze bieden proeverijen, kook- en lunchtijden aan. Sommige van deze winkels onderzoeken alle soorten kazen van over de hele wereld. Ze kopen rauwe melk, zeldzame gekookte kazen, flessen, en beginnen het verouderings- en curatieproces. Lactometer, weegschaal, anduder zijn ook beschikbaar om de kwaliteit van de kaas te meten.

Naast de Europese winkels zijn er veel speciaalzaken, met een grote keuze aan kaas uit de hele wereld. Deze winkels bieden een breed scala aan kazen in verschillende categorieën: Van Italiaans en Spaans tot Frans en Duits, tot Typisch Zwitsers, en Mozzarella, en Mascarpone. Ze bieden ook gratis proeverijen aan bij uw bezoek.

Als u een uitstekende kaas kent die u wilt proberen, kunt u ernaar op zoek gaan in de plaatselijke krant of erover lezen in gespecialiseerde tijdschriften. Men kan ook proberen in een gespecialiseerde winkel geïmporteerde kaas voor fijnproevers te kopen. Deze kazen zijn meestal veel duurder dan andere kazen.

Hoewel deze tips u zullen helpen bij het bereiden van een heerlijk kaasgerecht als u een kaasbereidingstocht maakt (wat wij ten zeerste aanbevelen), zijn ze slechts een beginpunt. Kaasmaken is zeer divers en net als bij andere keukenvaardigheden is het aan de meester-kaasmaker om de juiste kaas te kiezen. Het kan zijn dat de beste kaas wordt gemaakt in een land aan de Middellandse Zee. Maar kaasmaken is niet alleen een kwestie van gastronomische vaardigheden. Het gaat ook om het gebruik van verse lokale ingrediënten, natuurlijke smaken en kennis van de seizoenen.

Een oude Italiaanse kaas met een aparte smaak is bijvoorbeeld geitenkaas. Deze kaas werd zowel door herders als door huishoudens gemaakt, afhankelijk van het soort kaas.

Hij is bekend om zijn zoute smaak en romige textuur, maar de redenen waarom deze kaas als een kaas voor fijnproevers wordt beschouwd, is dat hij werd geproduceerd door mensen die in de bergen woonden.

In de geschiedenis van de kaasbereiding heeft wellicht iemand geprobeerd een manier te vinden om kaas in massa te produceren. Maar sinds de oudheid konden alleen de zeer rijken het zich veroorloven hun melk en room te laten verwerken door middel van een zuivelsysteem.

Dit systeem bracht kaas voort met een onderscheidbare smaak en textuur en dus een manier om de rijkdom te delen. Tegenwoordig wordt de meeste kaas gemaakt van geitenmelk.

Wat zijn de meest populaire kazen? Wel, hier zult u het moeilijk hebben om te beslissen. Ondernemende chefs en boulangers hebben heel wat te vertellen over de populairste kazen: Zwitsers, bijvoorbeeld, is een kaas met een “uitgesproken mening”. Daarom kan het voor u een uitdaging zijn om hem op zijn avontuurlijkst te eten, maar hij is wel erg lekker.

Het neusje van de zalm is Roquefort, een kaas die hoofdzakelijk wordt gemaakt van schapenmelk en een stevige textuur heeft. Frankrijk staat bekend om zijn Roquefort, een aan rode wijn gerelateerde kaas. Deze kaas is genoemd naar de stad Roquefort-en-gery.

Laca Linda, dit is een gedeeltelijk afgeroomde, halfvasten kaas van rauwe melk die wordt geproduceerd in de eindfase van de cultuur. Deze kaas is een van de populairste ter wereld.

Asiago – de op één na populairste kaas is de Italiaanse asiago. Deze varieert van een lichtgele tot een volledig zwarte kleur. Zijn zoute smaak maakt hem aantrekkelijk voor de meeste fijnproevers.

Aan de andere kant ligt de Spaanse jamon, evenals de Portugese alentejo, die alle tot de top behoren. Zij staan algemeen bekend als de best smakende kazen.

De Franse polychats, ook bekend als chat, is een andere kaas die populair is in de noordelijke streken van Frankrijk. Het is een halfvasten kaas van rauwe koemelk die volgens de legende voor het eerst werd gemaakt in de beginjaren van de Alpen, maar die in de loop der jaren een stevige ondergrond heeft gekregen.

Jarlsbergkaas – dit is een werkelijk unieke kaas die wordt gemaakt van een mengsel van geiten- en schapenmelk. Hij wordt koud geperst en gerijpt door hem in een afgesloten glazen cilinder te bewaren. Het is een kefirkaas en een werkelijk unieke delicatesse.

Geitenkaas wordt niet alleen genoemd vanwege de witte kleur van de kaas, maar ook vanwege de melkachtige smaak die de kaas na het snijden heeft. Geitenmelk heeft een vetgehalte van vier procent, en de productie van deze kaas is beperkt maar wijdverbreid.

Zoals u ziet is het maken van kaas niet zo eenvoudig als het lijkt en moet u enige kennis van de grondbeginselen hebben om zelf die karakteristieke en smakelijke kaas te kunnen maken. Zoals u ziet omvat het bereidingsproces een aantal stappen, waaronder het stremmen, verwarmen, laten rijzen, roeren en laten zakken van het mengsel van de gestremde melk.

Lees hier meer over:

Belegde broodjes

Kaas cadeaupakket