• September 26, 2022

Hoe plan je een middagmaaltijd

Lunch in Utrecht

Een middagmaal is niet zomaar een maaltijd. Het is veeleer een maaltijd die zo is ingericht dat de hongerige gasten ten volle van hun maaltijd kunnen genieten.

Ook gerangschikt rond een centraal thema. Het thema van een middagmaal kan lijken op vele andere maaltijdthema’s, zoals land, sfeer, tijd, seizoen, enzovoort. Thema’s zijn niet in steen gebeiteld, maar zijn flexibel – veel verschillende combinaties van voedsel en muziek kunnen rond een bepaald thema worden gearrangeerd.

Een ander belangrijk onderdeel van het plannen van een middagmaal is uit te zoeken wie er aanwezig zal zijn. Hoeveel mensen zullen er aan mijn lunchtafel zitten? Is het een gezin met kinderen? Zal het een groep vrienden zijn? Zal het een collega of mentor zijn? Bovenstaande ideeën kunnen op allerlei mogelijkheden worden toegepast, maar het belangrijkste is dat je een resultaat hebt dat, bij gebrek aan een beter woord, ‘realistisch’ is. Realistisch betekent in dit geval dat u niet gaat overdrijven met uw eigen maaltijd, maar dat u zich in plaats daarvan richt op wat realistisch is – zoals bijvoorbeeld een voorgerecht met kip, in plaats van een gebraden varken?

En wat heeft dit met koken te maken? Nou, als we niet gek willen doen in de keuken maar het eerlijk gezegd stressvol vinden, is een kleine realiteitscheck nodig. Je hebt bijvoorbeeld misschien geen enorme keuken nodig om je lunch te bereiden. Misschien moet je echter wel bepaalde gerechten kunnen opwarmen en bepaalde speciale gerechten, zoals risotto. Dit is waar professionele hulp nodig is. Sommige professionele koks zijn ongetwijfeld beter dan anderen, maar toch heb je iemand nodig om je te adviseren over wat nu echt een goede aanpak is voor het lunchen. Zoals eerder gezegd, kan lezen hier heel nuttig zijn.

Het grootste woord in deze query is ‘recept’. Hoe vaak heb je de zin niet gehoord, “Ik heb geen aelin'”. De zin is vrij onschuldig, maar het draagt een gevoel van mysterie met zich mee. Het woord kan impliceren dat de maaltijd misschien moeilijk te maken is, of in ieder geval niet zo gemakkelijk te eten. Met andere woorden, je vraagt de gastheer of gastvrouw om de maaltijd gemakkelijk genoeg voor je te maken, maar je zinspeelt er ook op dat je geen tijd hebt om hem klaar te maken.

Het kan ook zijn dat u niet in staat bent de hele maaltijd op te eten. Bedenk dat het niet de bedoeling is dat u een maaltijd opeet, maar dat is wel de bedoeling – u heeft het echt gedaan – dus let goed op hoeveel er van dit voedsel daadwerkelijk wordt opgegeten. Door hier een beetje over na te denken, zou het mogelijk zijn een voorgerecht te ontwerpen dat houdbaar is, of je op zijn minst verder helpt in de maaltijd. Dit houdt ook in gedachten dat als mensen bij u thuis komen eten, het het toppunt van egoïsme is om het er gemakkelijk uit te laten zien. Wanneer u dus besluit een maaltijd te bereiden voor familie of vrienden, enz. enz. is het belangrijk dat u de voorbereidingen op voorhand treft.

Vergeet ook niet dat de mensen komen om uw diner te vieren! Geef dus niet te veel uit aan de maaltijd zelf. Zorg er ook voor dat u voldoende middelen en andere parafernalia heeft zodat u, indien nodig, de maaltijd opnieuw kan maken. Dit is belangrijk als u van plan bent een etentje te organiseren.

Last but not least, vergeet niet te “eten naar uw therma”. Dit is een fout die veel mensen maken die ‘overdrijven’ met het eten van knoflook. Voor velen is het ongemak veel erger dan de verbranding. Een goede gewoonte is om een klein flesje azijn en wat olijfolie in je koelkast te bewaren. Of u dit advies al dan niet wilt opvolgen, is aan u. Voor degenen die er niet van houden om aanwijzingen op te volgen – dat is begrijpelijk. Als je niet van de geur van knoflook houdt, overweeg dan om rozemarijn te gebruiken.

Als u echter het bovenstaande advies opvolgt, is er geen reden waarom u niet van knoflook zou kunnen genieten. Laat het een stof tot nadenken zijn, en een gezond alternatief in het mediterrane dieet.

Lees meer:

High tea Utrecht