• June 29, 2022

De geschiedenis van olijf

 

Italiaans restaurant Slenaken

 

Verse ingrediënten, zelfgemaakte sauzen, verse producten. Dat zijn de Nazca fresca, de verse, de heerlijke mediterrane ingrediënten. Maar, weet je, zoals met alle dingen, zijn er uitzonderingen. Uitzondering leidt tot regel. En dat is de vuistregel voor traditionele Italiaanse ingrediënten. De uitzondering is als het gaat om olijven.

Er zijn eigenlijk twee soorten olijven. Groene olijven en zwarte olijven. Je kunt groene olijven vinden, maar die zijn zoveel zoeter dat ze eigenlijk bitter zijn. Ze zijn perfect voor iets zouts, zoals een pastasaus. Ze passen perfect bij salsa, en als je ze in olijfolie en knoflook doopt, krijg je echt een heerlijke smaak in een gerecht. Maar, op zichzelf, smaken ze ook geweldig. Ze worden in grote hoeveelheden gebruikt in alles van voorgerechten tot het hoofdgerecht. Je kunt ze ook als garnering gebruiken. Het is ongelooflijk.

Je kunt ook zwarte olijven vinden. Deze zijn kleiner dan de groene, omdat ze dicht bij de grond groeien. Je vindt ze in overvloed als het warm weer is, want ze dragen deze prachtige vrucht tot op de grond. Zodra ze rijp zijn, laten de olijfbessen hun vruchtwand vallen en laten ze hun kleine groene vijgachtige blaadjes op de grond vallen. Wanneer ze in contact komen met vochtige grond, splijten ze en vallen ze van de boom.

Aangenomen wordt dat de olijfboom afkomstig is van de Opra mintaka, die alleen groeit in de vlakten van de Kaspische Zee. (nu Perzië genoemd) De boom werd voor het eerst geteeld in het gebied dat nu Iran en Centraal-Azië heet. Olijfolie was het eerste bekende product dat in het Midden-Oosten werd gemaakt. (Iraanse olie is een zeldzaam en kostbaar vloeibaar goud, aangezien slechts ongeveer 35% van alle olijfolie ter wereld uit deze regio afkomstig is) De gedomesticeerde olijfboom vormde een basisbron van voedsel en de eerste vruchten van olijven werden geteeld in het Middellandse-Zeegebied.

Olijfolie is een goede bron van enkelvoudig onverzadigde vetten en vitale anti-oxidanten. Het is aangetoond dat olijfolie het cholesterolgehalte verlaagt en werkt als een krachtige antioxidant. Ook is aangetoond dat huisolijfolie een polyfenolbeschermer heeft. Van Pomona is aangetoond dat het een polyfenolbeschermer heeft en kersen en abrikozen hebben ook polyfenolbeschermers. Olijfolie bevat een enkelvoudig onverzadigd vet en kopernetwerk. Een ander belangrijk feit over olijfolie is dat het werkt als een resistifier, het voorkomt theattery fromatters. resistenceenvijanden van hart-en vaatziekten.

 

Lees hier meer over: