• June 29, 2022

De Belgische viskweek

 

Viswinkel Den Bosch

Het is onmogelijk om over de Belgische viscultuur te praten zonder de visstewards te vermelden. Bij de viswinkel haalt u botervis, gebakken vis, haring, witvis, sardines, barramundi, kabeljauw, pilchard, heek, wijting en nog veel meer. Bij de visboer kun je ze vers, bevroren of ingeblikt kopen, vers, bevroren of ingeblikt. Ter plaatse heeft de vis lever, hart, oog en huid. Sommige zijn bedekt met een dun velletje dat er niet af gaat. Het vlees is sappig, de textuur is zacht, de smaken zijn vers en de kleuren zijn levendig. U kunt uw eigen vis uitzoeken wanneer het u uitkomt bij een groot visloket. Meer dan waarschijnlijk zal iemand anders het voor u uitzoeken.

Cultuur: In Belgiƫ danken we God, onze hemelse vader, telkens we aan tafel gaan. Door dit dagelijks opgediende geblaat verandert de Belgische keuken met de seizoenen. In de zomer hebben we de overvloed aan gekookte kool en de overvloed aan aardappel verser, zachter en verser. In de winter danken we, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, God niet voor kracht of voor overvloedige regens. In plaats daarvan danken wij onze verwanten, de sterren, voor het neerzenden van regen en voor het oogsten van aardbeien en kleine bloemen. Het weer wordt heilig.

Daarom vieren wij met onze maaltijden de sterren, maar op een onbegrepen en bijkomstige manier. Hongerig en dorstig naar bevrijding, verbeelden wij ons dat Hij regen en hongersnood zal neerzenden en ons zal provoceren met zijn lijst van gevolgen. Uitgehongerd gedurende zoveel weken, bereiden wij onze maaltijden van tevoren alsof het een ritueel is.

En als Hij op een dag, terwijl de regens nog op uw huis vallen, naar uw huis komt en u Zijn aanbod doet – zult u het voedsel aannemen dat Hij u heeft aangeboden.

Bovendien zal Hij de maat nemen van uw hart en uw geest voordat u sterft. Hij zal u bevrijden uit de gevangenschap van hartstochten en ziekten en u een gezond kind doen verwekken en voortbrengen en u vervullen met het genot van elk levend ogenblik.